FAQ

Wat is mijn ringmaat
Ringmaat is niet hetzelfde als vinger grootte. De Europese ringmaat is de diameter van de binnenkant van de ring. 18 mm is dan ringmaat 18. U kunt uw eigen ring op een liniaal leggen en het breedste deel van de ring aflezen in millimeters. De ringmaat wordt bij ons gemeten met behulp van een ringenstok. Er zijn wel een aantal aandachtspuntjes: Vingers veranderen in de loop van de dag. Dieet, temperatuur, vochtigheid of werk zijn van invloed op de dikte van de vinger. Het is daarom aan te raden uw ringmaat aan het eind van de dag op te meten, als ze de grootste diameter hebben. De breedte van de ring is van invloed op de maat: hoe breder de ring, hoe strakker hij zit. Een bredere ring kan ook wat losser gedragen worden. Meet daarom uw ringmaat wat ruimer als u een bredere ring wilt aanschaffen.

RINGENSTOK

Grotere knokkels of grote handen dragen de ring iets losser. Kleinere knokkels of kleinere handen dragen de ring iets strakker. De ring moet iets strakker zijn dan de (tweede) knokkel van de vinger. Op deze manier kan de ring niet afglijden. Als u twijfelt tussen twee ringmaten, kies dan altijd de grootste maat of laat u vrijblijvend adviseren.

→ De waterdichtheid van een horloge wordt aangeduid met ATM (atmosfeer). 1 ATM is 10 meter.
Veel horloges hebben een waterdichtheid van 3 ATM dus 30 meter. Het is echter niet aan te raden met deze horloges te gaan zwemmen. Wel kunnen deze horloges tegen regen en transpiratie.
Horloges met 5 ATM zijn wel geschikt om mee te zwemmen, maar niet om mee te duiken. Deze horloges hebben een waterdichte pakking. Bij een batterijwissel moet het horloge opgestuurd worden om tevens de pakking te vernieuwen, zodat het horloge weer waterdicht is. Wilt u niet met het horloge gaan zwemmen dan volstaat een batterijwissel bij een juwelier.
Duikhorloges zijn uiteraard wel geschikt om mee te duiken. Deze horloges bevatten een speciale pakking. Het horloge bevat meestal een schroefkroon zodat het water niet via de kroon naar binnen kan. Ook voor deze horloges geldt dat bij een batterijwissel het horloge opgestuurd dient te worden, zodat er een nieuwe pakking in geplaatst kan worden. Ook wordt er getest op de hoge druk die het horloge ondergaat bij diepten onder water. Chloor, parfum en andere chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor de pakking van het horloge.

Wat bepaalt de kwaliteit van een diamant?
Diamant wordt gekenmerkt door de 4 C’s; Cut, Clarity, Color en Carat weight. Cut staat voor de kwaliteit van de slijpvorm van de diamant. Het wordt vaak verward met de vorm, maar dit is niet juist. Bij Cut wordt er gekeken naar de kwaliteit van het slijpen en de verhoudingen ervan. Er wordt gekeken naar de verhoudingen van de steen, de hoogte en van de kroon en de tafelspiegeling. Ook is de precisie van het slijpen van belang. Al deze zaken zijn van invloed op het lichtspel van de steen.
Clarity staat voor de zuiverheid van de steen. Sommige stenen bevatten insluitsels. Dit zijn resten koolstof die nog niet geheel uitgekristalliseerd zijn. De gradaties van zuiverheid zijn ingedeeld in: Loepzuiver, VVS (Very, Very Small inclusion), VSI (Very Small Inclusion), SI (Small Inclusion), Pique 1, Pique 2, Pique 3 (duidelijke insluitsel).
Color staat voor de keur van de steen. Een zuivere diamant is kleurloos. Er geldt dan ook, hoe minder de kleur, hoe zuiverder en waardevoller. Een veel voorkomende verkleuring van diamant is geel, en is dus minder waardevol. Echter, zeldzame verkleuringen zoals roze en blauw zorgen juist weer voor een waarde stijging.

Wat voor slijpvormen van diamant zijn er?
De meeste diamanten zijn in 57 facetten geslepen. Er zijn verschillende slijpvormen. De briljant is de meest bekende vorm met de hoogste reflectie. Daarnaast kunnen de diamanten ook geslepen zijn als baguette, princess, marquise, heart, pearen oval.